Rüzgar Santrali için Ölçümler Yapılıyor

0
349

Kalkınma bakanlığı ve Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilerek, 2013 yılı doğrudan faaliyet desteği programı kapsamında desteklenen ” Rüzgâr ve Biyomas Enerjisi Potansiyeli Fizibilite Projesi ” çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda 12-15 Aralık tarihleri arasında Almanya Nordex firması tarafından Kırıkkale için gerekli ölçümler yapılacak. 

Rüzgar Santrali için Fizibilite Çalışmaları Yakında Başlıyacak 

Müstakil iş Adamları Derneği Kırıkkale Şubesi ekibi tarafından hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı, Ahiler kalkınma ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan ‘ Rüzgâr ve Biyomas Enerjisi Potansiyeli Fizibilite Projesi’ devam ediyor. Proje ekibi tarafından yapılan çalışmalar kapsamında gerekli ölçümlerin ve fizibilite çalışmalarının yakında başlıyacağı bildirildi. 

Merkezde Çok Yoğun Rüzgar Potansiyeli Bulunuyor 

Proje ekibinden Barış Gümüşbaş ve Çağatay Ersoy, Enerji Bakanlığı Yenilebilir Enerji Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne ziyaret ederek, Tübitak’la ortak gerçekleştirilen Rüzgâr izleme ve Tahmin merkezi hakkında bilgi aldılar. Tüm rüzgâr santrallerinin çevrimiçi bağlı olduğu merkezde ilgileşim ve uygulama modelleri yerinde inceledi. Kırıkkale il merkezi itibariyle çok yoğun rüzgâr potansiyeli olmamakla birlikte birkaç noktada santrallerin kurulabileceği üzerinde duruldu.

Çöp Alanı Kapatalım Ağaçlandırılıcak 

Çalışmalar hakkında açıkla marda bulunan Gümüşbaş, Biyogazdan elektrik üretilmesi ile ilgili çalışmayı yap-işlet yöntemiyle 10 yıllığına Zarif Enerji Elektrik Üretim şirketinin üstlendiğini söyledi.

Her Gün 170 Ton Çöp Atık Merkezi Geliyor 

Çöpten üretilen gaz ve elektrik üretimi hakkında bilgiler veren katı depolama merkezi saha sorumlusu Cafer Uslu ise; ilimizde her gün ortalama 170 ton çöp katı atık merkezine geliyor. Santral de bakteriler ve başka mikro organizmalar kullanılarak biyogaz tesislerinde biokütle ayrıştırılıyor. Bu çok aşamalı mayalanma sürecinin nihai ürünleri olarak, hava ve ışıktan arındırılmış olan nemli ortamda özellikle metan ve karbon dioksit oluşuyor dedi.

Elektrik Şebekesine Verilebilen Enerji

Biyogazın enerji olarak kullanabilirliğinin öncelikle biyogaz içerisinde ki metan oranına bağlı olduğunu vurgulayan Uslu ” üretilen biyogaz genelde kombine ısı ve enerji santrallerinde, doğrudan mahallî çapta kullanabilen veya elektrik şebekesine verilebilen elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Yanma aşamasında ayrıca oluşan ısının da tesis yakınındaki binalar veya seraların ısıtılmamsında, saman kurutulmasında, süt soğutulmasında veya ahırların iklemdirilmesinde kullanımı mümkündür. 

Kaynak: ilgazetesi 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments