Rezidans mı Otel mi ?

0
1148

rezidans

Türkiye’de turizmin en önemli ayaklarından biri olan konaklama sektörü geliştikçe, otel, resort otelciliği, rezidans, gibi yatırımlar da hızla arttı.Son dönemde özellikle İstanbul’da birbiri ardına yükselmeye başlayan konut projelerinin, her birinin, sunduğu hizmetler, konforlu bir yaşamın kapılarını aralıyor.

Rezidans projeleri, otel konforunda yaşamayı tercih edenlerin sayısı da günden güne artıyor. Rezidans’ları normal konut Projeleri’nden ayıran özellik hizmet ve güvenliğin ön plana çıkması. İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Şden Rezidans yatırımlarının, neden otel yatırımından farklı olduğu konusunda bilgiler aldık. 

Rezidans mı Otel mi?

AVM yatırımları, otel yatırımları derken arada bir de rezidans yatırımı artık literatürde yer alırken güncel yatırımlarda da adı geçmeye başladı. Kimi yatırımcılar yanlış yorumlamakla birlikte artık rezidans yatırımları projelerde yer alıyor. Aslında rezidans yatırımları Türkiye hatta İstanbul için hiç yeni yatırımlar değil. Sadece isminin duyulması yeni.

Nedir rezidans yatırımı?

Basit tanımıyla konutun üzerine otel servisinin ya da hizmetinin eklenmiş hali diyebiliriz.Yoğun iş hayatına uyum sağlamış tüm işadamları ve aileler bu hizmetleri dağınık olarak alabiliyorlar ancak şehir değiştirmeleri veya ülke değiştirmeleri durumunda bu ilişkileri inşa etmek o kadar kolay ve kızlı olamıyor. Bu sebeple rezidans kullanımı öne çıkıyor.

Rezidans yatırımı nerede olmalı?

Rezidans hizmetlerinin kapsamı ve hitap ettiği gelir grubu sebebi ile şehrin iş alanlarına yakın erişimde olan lüks semtlerde konumlanması yatırımın başarısı açısında önemli olmaktadır.

Neden rezidans yatırımı karlı?

Rezidans yatırımları, otel yatırımlarına nazaran daha az personel ile yapılabilmektedir. Rezidans hizmetlerinin bulunmadığı konutlarda kiralamalarda şehir merkezine gelindiği zaman amortisman süresi 17-18 yılın altında olmamakla birlikte rezidans yatırımında bu süreler 11-12 yıla gerileyebilmektedir.

Rezidans işletmeleri

Yatırımcılar rezidansları yaparken işletmeci ile anlaşarak uygun marka ile rezidanslarını inşa ediyor ve buna göre satışlarını yapıyor.

Rezidans yatırımın zorlukları ve hukuki yanı

Hukuki altyapısı çok iyi planlanmalı ve oluşturulmalı. İşletmeci seçimi ve işletmenin yönetimi rezidansın değerini yakından etkiliyor. Yabancı yatırımcılar, kompleksin içerisinde birden fazla mülkiyet olması sebebi ile bu tip yatırımlara sıcak bakmıyor.

Rezidans işletmecileri ve rezidans yönetimi

Rezidans yönetimi, otel yönetimine benzemesi sebebi ile Türkiye’de de otel yatırımcıları ya da otel zincirleri tarafından yapılmakta olan bir işletmecilik. Son dönem yatırımlarda yatırımcılar mümkünse hem imar avantajlarından hem de yönetim kolaylığı açısında otel ve rezidans projelerini aynı karma proje içerisinde değerlendiriyor. İGD  Rezidans’ların avantajları ve dezavantajları hakkında  şu şekilde bilgi veriyor. 

Dezavantajları:

– Aidatların yüksek olması.

– Yüksek katlı olması.

– Çok büyük m2’lerde olmaması.

-Çocuklu ailelerin yaşam tercihleri arasına girmemesi.

Avantajları:

-Otel konforunda hizmet.

-24 saat kontrollü giriş-çıkış ve güvenlik sistemleri.

-Ses yalıtım özelliği ( hemen hemen tüm rezidanslarda mevcut).

– Otopark sorunu olmaması.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments