Turizm teşvikleri, gelişen ülkelerde iç piyasaya yönelik üretim yanında, dış piyasada talebi olabilecek mal ve hizmet üretim alanlarına yatırım yapılması, daha çok kamusal nitelikte bir programlama ve teşvikle olabilmektedir.Turizm yatırımların arttırılabilmesi için sektörler itibariyle farklı nitelikte turizm teşviktedbirleri uygulanıyor.
Turizm Teşvikleri’nin Ülkeye Katkısı
Ükemizde devletin rolünün, özellikle ekonomik büyüme ve istikrar, istihdamın arttırılması, bölgesel gelişmişlik düzeyinin dengelenmesi, yatırım yoluyla sanayileşme politikalarının yönlendirilmesi, ekonominin dış rekabete açılması gibi politikaların üzerine kurulduğu gözlenmektedir. Bu amaçla birçok yasal düzenleme gerçekleştirilmiş, kalkınma planları uygulanmaya başlanmıştır.
1982 yılında yürürlüğe giren, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, yürürlük tarihinden bugüne turizm sektörünün ülke gündeminde kalmasına, turizm için olmazsa olmaz olan konaklama, yeme-içme-eğlence gibi alanları kapsayan sektörel gelişime katkı sağlamıştır. TurizmTeşvikleri belgesine örnek vermemiz gerekirse; 2634 sayılı Turizmi Teşvikleri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1982 yılından bugüne, ülkemize gelen turist sayısında yaklaşık 22 kat, turizm gelirlerinde ise yaklaşık 62 kat artış kaydedilmiştir. Söz konusu rakamlarda turizm işletmelerine sağlanan teşvik ve destekler önemli bir paya sahiptir.
Turizm Teşvikleri Yatırım Belgesi ve Teşvik Belgesi almış olan turizm yatırımlarında Turizm Teşvikleri Kanunu hükümlerine göre diğer bazı teşvikler de uygulanmaktadır. Bunlar arasından Orman Fonuna katkının beş yıl süre ile taksitlendirilmesi gibi. Telefon,faks tahsislerinin öncelikle yapılması turizm alanlarında,yol su, kanalizasyon,elektrik gibi altyapı ihtiyaçlarının ilgili kamu kuruluşlarınca öncelikle tamamlanmasına anılmaya değer tedbirleridir.