Otel İşletmelerinde Değerleme Sürecinin Önemi

0
405

[quote_right]Değerleme kavramı sermaye piyasaları, para ve gayrimenkul sektörü gibi birçok sektörü yakından ilgilendiren ve ülkemiz ekonomisinde ki etkisi fazla olan bir konu olarak göze çarpmaktadır. [/quote_right]

Firmaların sahip olduğu bir varlığın veya firmanın bir bütün olarak değerinin tespit edilmesi değerleme faaliyetlerini oluşturur. Değerleme para dışındaki iktisadi varlıkların değerinin para cinsinden belirlenmesi, bir firmanın sahip olduğu toplam aktiflerinin değerinin takdir ve tahmini olarak tanımlamaktır.

Değerleme özellikle firma, tesis gibi varlıkların alım veya satımlarında satış fiyatına temel oluşturması nedeniyle yapılan faaliyetlerdir. Bu aşamada taşınmaz değerlemesini, objektif ve tarafsız bir şekilde, bir gayrimenkule ilişkin nitelik, fayda, çevre, kullanım koşulları gibi faktörlerin değerlendirilmesi suretiyle söz konusu gayrimenkulün değerinin tespit edilmesi işlemi olarak tanımlamak mümkündür. Bu değer maliyet bedeli olabileceği gibi pazar fiyatı, satş fiyatı da olabilmekte ve çeşitli yöntemler kullanılarak hesaplanabilmektedir.

Turizm Yatırım Projelerini Yönetimi Değerlendirilmesi kitabında verilen bilgilere göre ;  Taşınmaz değerlemesi halka açık şirketlerin,gayrimenkul işlemleri yanında ipotek kredileri ve ipoteğe dayalı menkul kıymet işlemlerinde de önem taşımaktadır. Gayrimenkul değerlemesi birçok ticari işlemde de gerekli olabilmektedir. Değerlemenin gerekli olabileceği durumları şu şekillerde sıralıyabiliriz ;

risk-nedir

  • İleride olması muhtemel bir satın alma,satı veya kiraya verme.
  • Gayrimenkul karşılığı teminat altına alınan uzun vadeli bir kredi.
  • Sigorta,vergi ve kamu yararı için bir devlet kuruluşu tarafından yapılan istimlaklar.
  • Gayrimenkule dayalı menkul kıymet ihraçlarında ve gayrimenkul portföyü yöneten kollektif yatırımın kuruluşlarında portföyde bulunan gayrimenkullerin değerlerinin belirlenmesi.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments