Güneş enerjisi potansiyeli bakımından birçok Avrupa ülkesini geride bırakan ülkemizde güneş enerjisi sektörüne yapılan teşviklerden sonuç alınmaya başlandı.İzmir’in Karşıyaka Belediyesi,kendi elektriğini üretmeye hazırlanırken bir ilke de imza atmaya hazırlanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik amacıyla “Güneş Tarlası” kuracak olan belediye,hizmet tesislerinin ihtiyacını buradan karşılayabilecek.
Karşıyaka Belediyesi Kendi Enerjisini Kendisi Üretecek
Yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmeler hız kesmeden devam ederken bir sevindirici haber Karşıyaka Belediyesinden geldi.Karşıyaka Belediyesi kendi enerjisini kendisi üretmeye hazırlanırken,bir ilke de imza atacak.Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek amacıyla “Güneş Tarlası” kuracak olan Karşıyaka Belediyesi,hizmet tesislerinin enerji ihtiyacını da kendisi karşılayacak.İlk etapta kendi tesisleri için üretim yapacak olan “Güneş Tarlası”nın fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, projeye finans desteği için İZKA’ YA da başvuracaklarını söyledi.Enerjinin verimli kullanımına ilişkin “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı”nı hazırlayan Karşıyaka Belediyesi, bu plan kapsamında KARBİS’ TEN sonra “Güneş Tarlası” projesini de hayata geçirmeye hazırlanıyor.Mülkiyeti Karşıyaka Belediyesi’ne ait olan arazide kurulacak “Güneş Tarlası”nda 500 kWh’lık enerji üretimi gerçekleştirilecek.İlk etapta kendi tesislerinin enerji ihtiyacını karşılayacak olan Karşıyaka Belediyesi ilerleyen aşamalarda üretimi arttırmayı hedefliyor.
Karbis’ten Sonra şimdi’de ‘Güneş Tarlası’
Covenant of Mayors (Belediye Başkanları Sözleşmesi) ile karbon salimini 2020 yılına kadar yüzde 35 azaltma taahhüdünde bulunduklarını hatırlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Durak, “Bu kapsamda ilk olarak Sürdürülebilir Enerji Eylem Planımızı hazırladık.Planda yer alan projelerimizi birer birer hayata geçiriyoruz.Karbon salınımı ile hizmet binalarımızın enerji tüketim envanterlerini çıkardık Binalarımızda enerjinin verimli kullanımına ilişkin düzenlemelere de başladık.KARBİS’ hizmete soktuk.Şimdi de Güneş Tarlası projesi için çalışıyoruz.Aslında,bu proje uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir projeydi” dedi.
Fizibilite Çalışmaları Tamamlandı
Güneşin yıl içinde kendini oldukça uzun bir süre gösterdiği bir kent olan Karşıyaka için bunu avantaja dönüştüreceklerini belirten Başkan Durak, “Fizibilite çalışmalarını tamamladık. Projemiz de hazır.Finans desteği için önümüzdeki günlerde İzmir Kalkınma Ajansı İZKA’ YA da başvuruda bulunacağız.Yasalarımız lisans gerektirmeden 500 kWh’lık üretime izin veriyor. Biz de ilk etapta, bu kapasite ile kendi tesislerimiz için üretim yapacağız” diye de ekledi.
İlk tarla Sancaklı Köyü’ne Kurulacak
Karşıyaka Belediyesi fizibilite çalışmalarını tamamladığı projeyi Sancaklı Köyü Pilav Tepesi çevresinde kuracak.Belediye mülkiyetindeki 32 bin metre karelik alanın 6 bin metre karelik kısmı kullanılacak.Üretilen enerji ilk etapta Karşıyaka Belediyesi Şantiye Tesisi,Ziya Gökalp Kültür Merkezi ve Tay Park’ın ihtiyacını karşılayacak. Kurulacak güneş tarlasında yıllık 800 bin kwh’lık elektrik enerjisi elde edilebilecek.Güneş tarlası yatırımı yaklaşık 5 ila 7 yılda kendini amorti edecek kapasiteye ulaşacak.
Güneş Tarlası Nedir?
Güneş Tarlası;bağımsız üniteler şeklinde birbirine paralel bağlanmış parabolik oluk kolektör gruplarından oluşan alandır.Bu üniteler,gelen güneş enerjisini 4 mm kalınlığında ve yüksek yansıtma oranına (% 94) sahip aynalar vasıtasıyla, odakta bulunan alıcı boru üzerine yansıtırlar.Parabolik oluk kolektörler grupları yatay eksen boyunca dönmelerini engellemeyen metal yapılarla desteklenmiştir. Sistemde aynaların güneşi izlemesini sağlayan bir sensör bulunur.
Kaynak: http://enerjienstitusu.com