GSO Başkanı Konukoğlu: “Sanayimizi artık katma değeri yüksek ürünlere doğru yönlendirmemiz gerekiyor.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu , şehrin sanayisinin artık katma değeri yüksek yatırımlara ve teknolojik ürünlere yönelmesi gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde, ne şehir olarak 30 milyar dolarlık ne de ülke olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştirebiliriz” dedi.
GSO’dan yapılan açıklamaya göre, ocak ayı toplantısı meclis başkanı Mustafa Topçuoğlu başkanlığında, onursal başkan Adil Konukoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi.
GSO Başkanı Konukoğlu, toplantıda, 2014 yılının daha iyi geçmesini temenni ederek, Gaziantep’in geçen yılı yüzde 10,2 artışla 6 milyar 473 milyon dolarlık tarihi ihracatla kapattığını belirtti.
En fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sıradaki yerini de koruduğuna işaret eden Konukoğlu, Türkiye’nin ihracat artışını ikiye katladıklarına dikkati çekti.
Kentin Ocak-Kasım 2013 döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 95’e çıktığını vurgulayan Konukoğlu, “Anadolu’nun her tarafındaki ithalatın yüzde 85’i ya hammadde ya da yatırım amaçlı yapılmış ithalattır. İstanbul’daki ithalatın ise yüzde 65’inin tüketime dayalı olduğunu göz ardı etmeyelim .Gaziantep olarak, aralık ayını artı ile kapatacağımıza inanıyorum. Son 3 yıldır Gaziantep’te yapılan yatırımların da farkı burada ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Sanayimizi Katma Değeri Yüksek Yatırımlara Kaydırmalıyız
Konukoğlu, 2013 yılında alınan yatırım teşvik belgelerinde Gaziantep’in geçen yıl 179 yatırım teşvik belgesi aldığını, toplam tutarı 1 milyar 842 milyon TL olan bu yatırımlarla 4 bin 937 kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.
Istanbul ve Ankara’nın aldığı teşvik belgelerinin yatırım tutarlarının büyüklüğüne dikkati çeken Konukoğlu, açıklamasında şöyle devam etti:
“Bizimle eşdeğer olan illere baktığımızda, özellikle Adana 73 yatırım teşvik belgesi almış ve yatırım tutarı 2 milyar 613 milyon TL’dir Adana yaptığı yatırımlar karşısında 3 bin 271 kişiyi,Gaziantep ise 4 bin 937 kişiyi çalıştıracağını taahhüt etmiş. Doğuya gittikçe işçi sayısı artıyor. Gaziantep olarak, belge başına yatırım tutarında altıncı ve işçi başına yatırım tutarında yedinci sıradayız. Teknolojik yatırımlarda yavaş kaldığımız gözüküyor. Sanayimizi artık katma değeri yüksek ürünlere doğru yönlendirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde, ne şehir olarak 30 milyar dolarlık ne de ülke olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştirebiliriz.”
Yatırım Fizibilitesini Doğru Yapmalıyız
Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu da Gaziantep’in 2013 yılında Türkiye’nin üstünde büyüdüğüne işaret etti.Bu yılın herkesin temkinli olması gereken bir yıl olduğuna dikkati çeken Topçuoğlu, şunları kaydetti:”Gerekli tedbirleri alarak moralimizi bozmadan işlerimize devam edelim ancak Gaziantep’te en çok dikkat etmemiz gereken konu, yatırımlarda fizibilite çalışmalarını doğru yapmamızdır. Pazarın büyümesini, tehdit olan ülkeleri, fırsat olan avantajlarımızı iyi inceleyerek, arz talep dengesini gözeterek yatırımlarımızı yaparsak, daha sağlıklı ve daha güzel bir Gaziantep ‘i yakalayacağımıza inanıyorum.”
Gaziantep‘in emek yoğun sektörlerden teknolojinin ağırlıklı olduğu sektörlere hızla geçiş yapması gerektiğinin altını çizen Topçuoğlu, “Çevremizdeki ülkelerin kendi iç problemleriyle uğraşması bize fırsat oldu ama bu ülkelerdeki rejimler daha demokratik olduğunda, şimdi üretim yaptığımız kollarda rekabet gücümüzü kaybedebiliriz. O nedenle karlılık ve verimliliğimizi artırıp, teknoloji yoğun sektörlere yönelmeliyiz” ifadelerine kullandı.