Gelişen ülkelerde iç piyasaya yönelik üretim yanında, dış piyasada talebi olabilecek mal ve hizmet üretim alanlarına yatırım yapılması, daha çok kamusal nitelikte bir programlama ve teşvikle olabilmektedir. Turizm yatırımların arttırılabilmesi için sektörler itibariyle farklı nitelikte turizm teşvik tedbirleri uygulanıyor. Turizm teşvik bir ülkenin gelişim göstergesidir. Tedbirlerin beklenen sonuçları verebilmesi için tarafsızca uygulanması ve önceden belirlenmiş bulunması gerekir.
Turizm Teşvik Belgesi’nin Önemi
Turizm teşvik tedbirlerinden faydalanabilmesi için Hazine ve Dış Ticaret Müşteşarlığı’ndan Teşvik Belgesi alınması gerekir. Turizm Teşvik Belgesi, yatırımın karakteristik değerini belirleyen, bu değer ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde, üzerinde yazılı bulunan teşviklerden yaralanmaya olanak veren kalkınma planına uygun ve Ülke ekonomisi için genel anlamda faydalı olduğu Hazine ve Dış Ticaret Müşteşarlığı’nca kabul edilen yatırımlar için Turizm yatırımcılarına verilen bir tür belge niteliği taşımaktadır.
Bir yatırımın belgesine bağlanabilmesi için bazı şartlar vardır. Bir turizm yatırım teşvik belgesine sahip olması için, teşvik edilmeyen yatırım konularında yer almaması zorunlu olduğu gibi tutarın da kararnamede belli edilen tutardan az olmaması da zorunludur. Yatırımda teşvik 1995 yılı için bu meblağ kalkınmada öncelikli illerde 6 milyar TL, diğer illerde 10 milyar TL’dir. Turizm yatırımlarında teşviklerden yararlanmak için asgari yatak kapasitesinin 70 olması zorunluluğu aranır. Turizm Yatırım Projeleri kitabıdan Prof.Dr. Nüzhet Kahraman’ın verdiği bilgilere göre ; Teşviklerden eksiksiz yararlanabilmek için yatırım malları gümrüklerden çekilmeden önce ve her halde, yatırımın başladığı yılın son gününden önce ,bu belgenin alınması için başvurmak zorunluluğu bulunur. Buna ek olarak, Teşvik Belgesi’nde yer alan teşviklerden yararlanabilmek için belgenin üzerinde yazılı karakteristik değerlere uyulması zorunludur.
Bununla birlikte yatırımda teşvik ,Turizm yatırımlarında kabul edilen genel özkaynak oranı %50 civarlarındadır. Son yıllara kadar, turizm yatırımları hiçbir sınıra bağlı olmaksızın özel önem taşıyan yatırım konusu kabul edilmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla yatırımda teşvik ,özkaynak oranına bağlı kalınmaksızın turizm yatırımlarının teşviklerden yararlanabilmesi sağlanmıştır.