Otel işletmelerinin temel amacı sürdürülebilir olmak ve kar elde etmektir. Bu süreçte, kalifiye personel ve müşteri memnuniyeti, hizmet kalitesi, maliyet ve teknoloji gibi temel başarı kriterlerinin etkili olduğu bilinmektedir. Başarının devamında ise sektörel dinamikler ve talepteki hızlı değişken yapının da dikkate alınmış olması gerektektedir. Çünkü otelcilik sektörü kaygan bir zeminde hızlı değişen bir yapıya ve insan ilişkilerine dayanmaktadır. Bu yapısal ve sektörel özellikler otel yönetimlerine bazı zorluklar getirmekte; deneyimli, profesyonel ve yeniliklere açık yöneticilere her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
Oteller genellikle işletmelerin daha çok uzmanlaşmış bir türü olarak da görülmektedir. Bir otel, kendi ürün ve pazarıyla, teknoloji ve yöntemleriyle bir işletmedir. Emek-yoğun çerçevesi içinde birçok pazara satış için değişik bileşenlerle çok çeşitli ürünleri satan, üretim ve satışı bir çatı altında birleştiren, satış noktasında ürün ve hizmetlerini satan müşterisiyle yakın bir temas içinde olan işletmelerdir.
Uluslararası Turizm Akademisi tarafından yapılan tanımlamaya göre; otel, yolcuların seyahatleri boyunca ücret karşılığında konaklayabilecekleri ve beslenme ihtiyaçlarını sürekli olarak karşılayabilecekleri yerlerdir.1952 yılında Uluslararası Otel Sahipleri Birliği, otel bilgilerinin her ülkede şu özelliklere sahip kuruluşlar için kullanılmasını kabul etmişlerdir.
- Yönetimiyle olduğu kadar, donatımıyla da müşterilerin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olması.
- Yalnız konaklama ihtiyacını değil aynı zamanda beslenme ihtiyacını da karşılayabilmeli.
- Müşterilerle kısa vadeli bir anlaşma yapan işletme olmalı.
- Otelcilik kurumu standartlarına uyma eğilimi göstermeli ve buna kendisini zorunlu kılmalı.
- Yeterli sayıda teknik ve hizmet personeline sahip olmalıdır.
Bunlar bir otel işletmesinde bulunması gereken şartlardır. Lüks oteller bu imkanlardan çok daha fazlasını sağlamakla birlikte,çeşitli ihtiyaçları için otelden ayrılma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır.