Üç Yılda 31 Yatırımcı Geldi

0
472

Son üç yılda çeşitli sektörlerden 31 yeni yatırımcı turizme giriş yaptı. Özellikle de yatırım miktarının az olmasına karşın daha kârlı bir alan olan butik otel yatırımları patlamış durumda. Ancak arzdaki bu artışın yatırımların geri dönüş süresini uzattığı uyarısı yapılıyor.Turizm sektöründeki büyüme, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinin iş ve ekonomi alanındaki gelişimi otel talebini artırıyor.

Ekonomist dergisinden Levent Gökmen’in verdiği bilgiye göre; 5 yıldızlısından butik oteline kadar otel talebindeki artış bu alana yapılan yatırımları da tetikliyor. Bu gelişmeden yola çıkarak son üç yılda turizm sektörüne giren yeni yatırımcıları araştırdık. Bu dönemde işadamı Tuncay Özilhan’ın oğlu İzzet Özilhan’dan reklamcı Alinur Velidedeoğlu’nun eşi Enci Teker Velidedeoğlu’na, Polimeks Grubu’nun başkanı Erol Tabanca’dan Torunlar Grubu’na kadar 31 yeni yatırımcının turizm sektörüne girdiği bilgisine ulaştık.

Turizme Yatırımcıların Gözdesi Boğaz 

Son yıllarda yatırımcıların özelikle İstanbul’un Taksim, Galata, Karaköy gibi merkezi lokasyonlarında otel yatırımı yapmayı tercih ettikleri gözleniyor. Bu alana giren yatırımcıların en çok baktıkları bir başka bölge de Boğaz hattı. Boğaz hattında yalı satışlarıyla ünlü Ayıkcan Emlak’ın sahibi Yüksel Ayıkcan, kendilerine Boğaz’da otel yapmak isteyen yatırımcılardan çok talep geldiğini, yalıların otele dönüştürülmesi konusunda fikir danışıldığını söylüyor.

Butikte Patlama Var 

Mandarin gibi uluslararası lüks otel zincirlerinin Türkiye’ye gelişine aracılık yapan Servotel Kurucu Ortağı Ömer İsvan, Türkiye’nin son yıllarda popülerliğini artırmasıyla birlikte özellikle butik turizme olan ilginin arttığını, bunun da yatırımcıların dikkatini çektiğini söylüyor. Türkiye’de parası olan hemen herkesin otel yatırımı yapmak isteğine işaret eden İsvan, “Arsası ya da birkaç katlı binası olan herkes bunu otele çevirmek istiyor. İstanbul ve Türkiye hala yabancı otel zincirlerinin ilgisi altında. Bu yıl üçü lüks segmentte olmak üzere 10 yeni yabancı otel yatırımının daha İstanbul, Bodrum, Çeşme gibi bölgelere gelmesini bekliyoruz” diyor.

Turizmdeki yeni yatırımcılardan biri Pekuysal Ailesi. Varan markasını Ulusoy’a devrederek taşımacılık sektöründen çıkan Pekuysal Ailesi, geçen yıl otelcilik yatırımlarına ağırlık verme kararı almıştı. Varsan Yönetim Kurulu Başkanı Enis Pekuysal, taşımacılık alanından çıktıktan sonra turizm alanında büyüme kararı aldıklarını, bu doğrultuda Ankara’da Mövenpick Otel ve İstanbul Taksim’de bir butik otel yaptıklarını açıklamıştı.

Her Sektörden Yatırımcı Var 

Tekstil, hazır giyim ve perakende sektöründe hizmet veren Petek Grubu, Basın Ekspres Yolu’nda 120 milyon dolarlık yatırımla inşa ettiği 5 yıldızlı Wyndham Petek Hotel’i geçtiğimiz yıl hizmete açtı. Wyndham Petek İstanbul Otel Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yusuf Büyükkıdık, Taksim ve tarihi yarımada gibi merkezi lokas-yonlarda orta büyüklükte bir otel yapmak için yer aradıklarını açıklamıştı. Kıdık, “İstanbul turizm yatırımları bakımından cazip bir kent. O nedenle turizm alanına yatırım yapma kararı aldık” diyor.

1950’den bu yana kömür ithalatı ve gemi taşımacılığı alanlarında faaliyet gösteren Er Yatırım da bu alanlardan kazandıklarıyla başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin gelişen kentlerinde 3-4 yıldızlı oteller yapıp işletmeye verecek. 300 milyon dolarlık bir bütçeyle 10 yılda Türkiye genelinde gelişen kentlerde 20 otel yapıp yabancı zincirlere kiralamayı düşündüklerini belirten Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, bu amaçla İstanbul Ataşehir, Kartal ve İzmir Bayraklı’da otel yapmak için harekete geçtiklerini söylüyor. Çelikkanat, “Anadolu’nun gelişen kentlerinde başka projelerimizle yer alabiliriz” diyor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments