Yatırımcıların Yeni Gözdesi Gözdesi Doğu ve Güneydoğu
Teşvik mevzuatında en avantajlı durumda olan 6′ ncı bölgede otel yatırımlarındaki ivme dikkat çekiyor. Doğu ve Güneydoğu’daki 15 ili kapsayan 6’ncı bölgede otel yatırımları teşvikle birlikte hız kazandı.2013 yılı içinde 28 yeni otel için teşvik belgesi hazırlandı.
Doğu Ve Güneydoğu’ya Otel Yatırımı İçinTeşvik Alındı
Yatırımlarda en geniş teşvikler verilen yerlerden biri olan Doğu ve Güneydoğu bölgesi olan 6’ncı bölgedeki 15 ilden 13’ünde 28 otel yatırımı yapılıcak.Bu yılın ilk sekiz ayında Ardahan ve Bingöl hariç diğer bütün bölge illerinde girişimciler otel yatırımlarına büyük ilgi gösteriyorlar.Bu yıl sonu kadar otel yatırımlarının 40’a yaklaşması öngörülüyor.Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci’nin haberine göre 6’ncı bölgede 28 otel yatırımı için teşvik alınmış. Bölgede iş hayatı canlandıkça, turizm geliştikçe otel ihtiyacı da büyüyor. Otel yatırımlarının bununla bağlantısı genellikle iş amaçlı gecelik konaklamalarda tercih edilen 3 – 4 yıldızlı yatırımlar yapılmasından da anlaşılıyor.Teşvik belgesi alınan 28 otelin çoğu iş oteli, sadece 3’ü 5 yıldızlı olucak.
Doğu Ve Güneydoğu’da 13 İle Yatırım Teşviki Verildi
Doğu ve Güneydoğu da Otel yatırımı olan bölgenin 13 ilinde dikkat çekici veriler bulunmakta Bitlis’e 5, Kars’a 4 yeni otel yapılıyor.Bitlis’teki otel projelerinden biri 108 yataklı butik otel. Yatırımcısı Taşar Yapı Turizm.Bölgedeki 3 adet 5 yıldızlı otelin biri de Bitlis’te olacak.Diğer ikisi 5 yıldızlı ise Diyarbakır ve Batman’da Diyarbakır’dakinin yatırımcısı Çizmeciler Otelcilik,Batman’dakinin Esenkent İnşaat. En büyük yatırım değeri olan otel de bu. Resmi Gazete’deki veriye göre öngörülen yatırım 36.8 milyon lira.Otel yatırımlarında dikkat çeken bir diğer il ise Kars.Bu ile 3 – 4 yıldızlı dört otel yapılıyor. Geçtiğimiz yıllar otel yatırımlarıyla dikkat çeken Van’da bu yıl da iki yeni otel yatırımı teşviğe bağlanmış.Bu teşvikler sonucunda yapılıcak oyel yatırımlarından Doğu ve Güneydoğu bölgesi için yeni iş istihdamı sağlanacağını umut ediliyor.
En Büyük Otel Batman’da
Bölgedeki oteller,genellikle az yataklı,küçük oteller.Sadece 4’ünün yatırım değeri 10 milyon liranın üzerinde gözüküyor En büyüğü Batman’daki 5 yıldızlı 428 yataklı 36.8 milyon liraya kurulacak.Bitlis’teki 424 yataklı 5 yıldızlı otelin yatırım değeri 24.5 milyon lira. Kars ve Şanlıurfa’da yatırım değeri 10 milyonu geçen otel projeleri var.Bölgede yatırımı teşvik alan diğer oteller az yataklı. Bu projeler için öngörülen yatırım tutarı 184 milyon lira arasında. Yılın son 4 ayı verileri de açıklandığında, ilginin devam ettiğini düşünürsek bu rakamın 200 milyonu rahat geçeceği, 250 milyona gidebileceği söylenebilir.
Teşviklerin Amacı Nedir ?
Teşvik sistemlerinin temel amacı, yatırımları, üretimi, istihdamı ve rekabet gücünü artırmaktır. Bunu yaparken bölgeler arası eşitsizlikleri azaltmayı da amaç edinmektedir.Bununla birlikte, yeni yatırım teşvik sistemi,ülkenin stratejik sektörleri için önem arz eden ara mallara olan ithalat bağımlılığını azaltma potansiyeli taşıyan yatırımları teşvik etmek amacıyla özel olarak tasarlanmıştır.Cari açığın kapatılması,en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin genişletilmesi,destek unsuru miktarlarının artırılması, kümelenme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, teknoloji dönüşümü sağlayacak yatırımların desteklenmesi yeni yatırım teşvik sisteminin temel amaçları arasında yer almaktadır.
Türkiye’deki Yatırım Teşvik Sistemi
Yatırım kararlarını hızlandırmak amacıyla, yeni yatırım teşvik sistemi 2013 yılı sonu itibarıyla gerçekleştirilecek yatırımlar için daha avantajlı destekler sunmaktadır. Yatırım tutarının en az % 10’unun gerçekleştirilmesi, yatırımın başlamış olarak kabul edilmesi için yeterli olacaktır.1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla geçerli olan yeni yatırım teşvik sistemi dört ayrı rejimden oluşmaktadır. Yerli ve yabancı yatırımcılar, aşağıdaki teşviklerden eşit oranda faydalanabilmektedir:
1- Genel Yatırım Teşvik Uygulamaları
2- Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları
3- Büyük Ölçekli Yatırım Teşvik Uygulamaları
4- Stratejik Yatırım Teşvik Uygulamaları
Kaynak: http://www.invest.gov.tr