Uluslar arası konaklama zinciri Hilton Worldwide , Türkiye’deki yatırımlarına devam ediyor. Bu yıl açılması planlanan tesislerden iki adedi: Hilton markasını taşıyacak : Hilton İstanbul Kozyatağı Conference Center & Spa ile Hilton Antakya. Hilton İş Geliştirme Direktörü Tuğrul Temel Hilton’un Türkiye ve gelecekteki yatırımları hakkında oteldegerleme.com’a önemli açıklamalarda bulundu.
Hilton Oteller Zinciri hakkında bilgi verir misiniz?
Hilton Dünyada ki en büyük otel işletme firmalarından bir tanesi. 94 yıldır aktif olarak bu pazarda hizmet veriyor. Amerika merkezli bir firma olarak hayata geçmiş ve faaliyetlerine devam ediyor.
Toplam kaç ülkede kaç otel ile faaliyet gösteriyorsunuz?
Şuan 91 ülkede iş yapıyoruz. 4100’den fazla otelimiz bulunuyor. 678.00 odamız mevcut. Sadece 2013 yılında Hilton Grubu olarak 207 yeni otel açtık ve portföyümüze 33.765 yeni oda ekledik. Dünyada 300,00’den fazla çalışanımız var.
Türkiye’de kaç ilde, toplam kaç oteliniz bulunuyor?
Türkiye’de 26 tane açık otelimiz bulunuyor. Anadolu bölgesinde iş yapıyoruz ve İstanbul’da ve tatil bölgelerinde, 15 ilde faaliyet gösteriyoruz.
Türkiye’de hangi markalarınızla yer alıyorsunuz? HiltonWorlwide’ın Türkiye’ye getirmeyi planladığı farklı konsept ve markalar var mı?
Türkiye’de beş aktif markamız bulunuyor. Conrad, Hilton ve DoubleTree Hilton. Bu otellerimiz full-service dediğimiz markalarımız arasında yer alıyorlar. Bunlar Türkiye’de 5 yıldız ve üzeri standarttaki otellerimiz. Orta sınıf dediğimiz oteller arasında Hilton Garden, ekonomik dediğimiz Hampton bulunuyor. Türkiye’ye yeni gelecek markalar konusunda şuan özel bir çalışmamız bulunmuyor. Fakat Amerika’daki markaların toplamı 10 zaman ve pazar müsait olduğunda şirket dünyanın geneline diğer markalarını da açmayı düşünüyor. Türkiye’de Hilton Garden İnn, İstanbul Haliç Hotel Gold, Leed sertifikasına sahip ilk markalarımız oldu.
Hilton Worldwide dünyanın en büyük otel zincirlerinden birisi. Grubun Türkiye yatırımları toplam yatırımlarının yüzde kaçını oluşturuyor? Gelecek dönem Türkiye yatırım çıtası daha ne kadar yükselecek?Hilton Grubu önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’de kaç otel yatırımı yapmayı hedefliyor?
Grup olarak şuan elimizde doğrudan bir veri bulunmuyor. Fakat Hilton şirketleri diyoruz çünkü 2007 yılında iki ayrı şirket vardı. Bir tanesi sadece Amerika da faaliyet gösteren Hilton Otelcilik şirketiydi, diğeri ise Hilton Uluslar arası adlandırılan, Amerika dışında dünyanın geri kalan kısmında faaliyet gösteren şirketti. Bu iki şirket birleşti. 2007’de BlackStone adlı bir fona satıldı. O satıştan sonra Amerika’da ki diğer tüm markalar, dünyanın geri kalan kalanına açıldı. Açılırken de bu markaların çoğalacağı ve büyüyeceği stratejik pazarlar seçildi. Avrupa’da seçilen stratejik pazarlardan bir tanesi ve en önemlisi Türkiye, diğerleri ise Rusya, İngiltere’yle beraber ve o zamandan bu zamana en hızlı büyüyen otellerimizin bulunduğu bölgelerden bir tanesin Türkiye olduğunu belirledik. O günlerde 10’dan daha az otelimiz vardı, o karar verildiğinde, şuan da Türkiye’de toplam açık ve yatırımı devam eden 51 otelimiz mevcut.
Hilton Grubu 10 yıl içerisinde Türkiye’de kaç otel yatırımı yapmayı hedefliyor?
Grup olarak şuan 10 yıllık bir stratejik olanımız yok. Çünkü bu uzun vadeli bir plan. Ama Türkiye’de ki gelişme potansiyeline inanıyoruz. 2007 yılında Hilton’un Türkiye’de 10 oteli bulunuyordu bugün itibariyle bu sayı 51 civarına ulaştı. Ve sayı olarak bu zamana kendimizi 5 ‘den fazla katladık. Bundan sonrada da katlayarak devam edeceğimizi umuyoruz.
Özellikle bulunmak istediğiniz bölgeler nerelerdir?
Biz Türkiye pazarını 3 bölüm olarak ayırıyoruz. Bunlar dan birincisi İstanbul. İstanbul başlı başına ülke gibi, İstanbul’un çeşitli yerlerinde tüm otellerimiz için hala tüm markalarımız için yer var. Bunun dışında Türkiye’de gelişmekte olan, 1 milyona yakın üzerinde nüfusu olan 25 tane il var. Ve bu illerin birçoğunda biz Grup olarak varız. Olmadıklarımızda da olmak için de çalışıyoruz. Bir diğer bölüm ise, tatil otelciliğine hitap eden, Türkiye’nin Batı ve Güney kıyı kısımları yani İzmir’den başlayarak kabaca ifade etmek gerekirse, Alanya’’ya kadar tüm bu bölge, biz bu bölgelerde şuan 3 otelle bulunuyoruz. Bodrum’da bir Hilton’umuz var. Bu üç dalda’da büyümeyi düşünüyoruz. Türkiye’nin gelişen diğer şehirlerinde hem de tatil otelciliğinde hitap eden bölgelerinde var olmaya devam edeceğiz.
İstanbul’un Avrupa’da dört ayrı Hilton Worldwide markasını bünyesinde barındıran tek şehir olduğunu biliyoruz. İstanbul’un bir tür turizm destinasyonu olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? İstanbul, uluslararası zincir gruplar için nasıl bir pazar?
İstanbul’u gelişen bir Pazar olarak görüyoruz. İstanbul 10 milyon çıtasını aşmış durumda. Uluslararası ziyaretçi sayısı olarak Türkiye’nin 2. en çok ziyaret edilen şehri Antalya’dan sonra. Dünyada’da ilk 10 içerisinde. Ve yükselerek devam ediyor. Verilen istatistikler bu büyüme hızıyla devam ederse, 7-8 yıl içerisinde 20 milyona ulaşabileceğini gösteriyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse Berlin’in şuan 20 milyon’dan fazla ziyaretçisi var, İstanbul’dan çok küçük bir şehir olmasına rağmen. Dolayısıyla böyle bir yere gelmesi İstanbul’un herkes açısından diğer tüm otelciler açısından ve turizm açısından bu çok önemli. Bizim beklentimiz 20 milyon civarında stabilize olacağı ve pazarla beraber büyütüleceğini ön görüyoruz.
Büyük Otel Zincir Grupları için Türkiye iyi bir Pazar gibi gözüküyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Şuanda dünyada önde gelen zincirlerden İstanbul’da olmayan, markası bulunmayan hiç kimse yok. Bunun dışında lüks otellerden neredeyse İstanbul’a hiç biri kalmadı, kaldıysa da Türkiye’ye bayraklarını dikmek için hızlı bir şekilde çalışıyorlar. Herkesin bu pazara ne kadar inandıklarını gösteriyor.
Türkiye’ye yeni bir markanızı getirdiğinizde bir problem ile karşılaşıyor musunuz?
Biz o süreci aştık diye düşünüyoruz çünkü markalarımızın hepsi Türkiye pazarında kendilerini kanıtladılar, tanılıyor ve biliniyorlar. İstanbul da ve diğer şehirlerde varlar, başarılı olduklarını da kanıtlamış durumdalar. Fakat ilk geldikleri zamanlarda o markaların Türkiye’de mevcut olan Hilton ve Conrad’dan ne gibi farklılıklarının olduğunu anlatmak konusunda zorluk yaşadık, yani herkesin bildiği Hilton Türkiye’nin otel anlamına gelen ve otelden beklenilen her şey tam anlamıyla 100 % karşılayan tamamen servis ve müşteri memnuniyeti odaklı tüm hizmetleri içinde barındıran bir otel. İstanbul’da 1955 yılında açılmış ve İstanbul’un ilk uluslararası İlk markalı otel Hilton’un Amerika dışında ilk uzun soluklu oteli. Dolayısıyla bunun bir imajı vardı ve diğer markalar kendi imajlarını bu imajın altında kalmadan çok çaba sarf ettiler. Ama açılmaya başladıklarında ve performansları ortaya çıktığında sundukları hizmetler müşteriler için başarılı bir şekilde çalışmaya başladığında anlaşıldı ki bu markaların farklı bir değerleri olduğu pazarda anlaşıldı.
Gelecek dönem Türkiye’de yatırım çıtası ne kadar çıkacak?
Türkiye’nin geleceğini biz bir uluslar arası şirket olarak güveniyoruz. Otelcilik sektöründe gelişmelerin devam ettiğini görüyoruz, pazar büyümeye devam ediyor. Ulaşım imkânları kolaylaşıyor, uluslar arası seyahat sıklığı artıyor, aynı zamanda ulusal olarak da seyahat sıklığı artıyor. Havayolları gelişiyor, yeni havaalanları açılıyor. Dolayısıyla ulaşım ve konaklama birbirine bağlı sektörler ve gelişmelerinde birbirlerinden etkileniyorlar. Bugünkü beklentimiz bu hızla büyüyen gelişmenin devam edeceği yönünde. Buda bizim aynı hızda büyümeye devam edeceğimiz gibi bir sonuca ulaştırıyor. Türkiye’de yaklaşık olarak senede 10 yeni otel imzalıyoruz. Bir o kadar da açıyoruz. Bu hızımızı da yavaşlatmayı düşünmüyoruz. Ayrıca Türkiye 2013 yılında %11,4 gelir büyümesi ve %9,6 büyüme ile en çok ziyaret edilen ülkeler arasında yer aldı.
- Tuğrul Bey’e, bize zaman ayırıp sorularımızı yanıtladığı için çok teşekkür ediyoruz.
Hilton Grubunun Türkiye’deki Otel Markaları
[table id=8 /]