İntifa Hakkı Nasıl Sona Erer?

1
2412

İntifa hakkı kavramı genel olarak sahiplenme (malik olma) olarak değil de, süreli yararlanma ve faydalanma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir taşınmazın maliki tarafından intifa hakkı sahibinin rızasıyla satılması malik ve intifa hakkı sahibinin mutabakatı halinde satışa engel teşkil etmemektedir. İntifa hakkı ruhu itibariyle tam faydalanmayı ifade etmektedir.

İntifa hakkının sona erme durumları ise Türk Medeni Kanunu’nun 796 ve 802.maddeleri arasında düzenlenmiş. Kanunun 796.maddesine göre ” intifa Hakkı ” konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı,sebebinin ortadan kalkmasıyla sona ermektedir. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir. 

İntifa süreli veya süresiz olarak kurulabilir. Dr. Ayhan Erdem’in verdiği bilgilere göre; Kanunun 797.maddesine göre ” intifa Hakkı ”gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona ermektedir. Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir. Bu durumların dışında harap olma, kamulaştırma, ilgili mahkeme kararı veya taşınmazın kaydında intifa’da önce gelen bir gayrimenkul rehni varsa bu rehnin paraya çevrilmesi yoluyla satışı halinde de intifa sona erebilir.  Bununla birlikte ,intifa  bedelli veya bedelsiz olabilir. Bedelli intifaya satış bedelsiz intifaya ise bağış hükümleri uygulanabilir. 

İntifa süreli ve süresiz olarak kurulabilir. Süresiz olarak tesis ettirilen intifa; tüzel kişiliğin son bulması ya da gerçek kişilerde hak sahibinin ölümüyle intifa da sona erer. Şirket tapular ya da tüzel kişilerde intifa süresi en fazla 100 yıl için gereçerlidir. 

İntifa Hakkının Son Erme Halleri

Türk Medeni Kanun’un 796.maddesine göre;

1-Taşınmazın yok olması

2-Tescilin terkin edimesi

3-Tescil nedenin ortadan kalkması

4-İntifa hakkı için belirlenen sürenin son bulması

5-İntifa hakkı sahibinin intifa hakkından vazgeçmesi

6-İntifa  sahibinin ölümü

7-İntifa sahibi tüzel kişiliğin sona ermesi

8-Mahkeme kararı ( İntifa hakkını, haklı bir neden olmaksızın terkinde kaçınma halinde ).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
DOĞAN ERTEN AKARYAKIT İNŞ TİC LTD ŞTİ

AKARYAKIT İSTASYONUNUN DAĞITIM FİRMASINA VERMİŞ OLDUĞU İNTİFA SÜRESİ BİTİMİNDE İNTİFA NASIL KALDIRILIR VE TAPU YA YATIRILACAK HARÇ NE KADARDIR İNTİFA BİTMİŞ OLMASINA RAĞMEN TAPUYA HARÇ YATIRMAK ZORUNDAMIYIZ.SAYGILARIMIZLA.,