Akaryakıt istasyonu Yatırımı Sürecinde bir çok kriter bulunmaktadır. Bunlardan bir diğer önemlisi ise başvurunun değerlendirmeye alınması.Saha teşkilatından gelen formlar doğrultusunda, ilgili Akaryakıt Dağıtım firmasının Yatırım departmanı tarafından Mühendislik Departmanından keşif maliyet analizi talep edilmelidir. İstasyon açma Teklif Formu ve keşif maliyet analiz’inde yer alan verilerden faydalanılarak yatırım yapılacak tutarın geri dönüş ( Discounted Cash Flow ) çalışması yapılmaktadır. Bu çalışma sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilir;
- Yatırım geri dönüş süresi ( Payback period )
- Geri dönüş oranı ( Internal Rate of return )
- Net bugünkü değer ( Net present value )
- Toplam yatırım maliyeti
- Ton başına yatırım
- Ton başına net kar
İlgili dağıtım Firmasının yatırım veya yönetim onayından geçen müracaat için mühendislik departmanına vaziyet planı iş isteği yapılmaktadır. Yatırım departmanı tarafından Hukuk Müşavirliğine Protokol talebi yapılarak, Hukuk Müşavirliği tarafından protokol hazırlanmaktadır. Yatırım departmanı veya bölge yöneticisi Bayi adayı ile protokol detay görüşmelerini yapar ve mutabakat sağlar. Protokol ve bayilik dosyasında bulunması gereken evraklar bayi adayına yatırım yöneticisi tarafından imzalatılıp, Protokolün bayi tarafından imzalanmasından sonra üst yönetime yatırım müdürü tarafından bilgi verilmekte ve bayilik dosyası oluşturulur. Bayi EPDK’ya lisans başvurusunda bulunup, işlemleri biten istasyonun açılışı yapılmaktadır.
Akaryakıt dağıtım firması, saha temsilcisinin ön çalışması, bayilik verilmesi sürecinin en kritik adımları olduğu için her firmanın kendine özgü istasyon açma formu mevcuttur. X akaryakıt dağıtım firmasının örnek istasyon açma formlarına göre; birinci sayfada yok şekli ve arsanın bulunduğu yerleşim yapısı belirlenerek işlemler başlar. İstasyona araçların kaç kilometre ortalama hız ile yaklaştıkları ve çevresindeki istasyonlar ile bunların satış rakamları bu noktada önemlidir. Burada bayinin ne gibi ek üniteler istediği de işaretlenmektedir.