BAKA Desteğiyle MAKÜ’nün Rüzgar Atlası Çıkarılacak

0
316
BAKA desteğiyle, MAKÜ’de rüzgâr enerjisi temeli atılıyor . Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ‘Kampüsümüza Rüzgâr Tohumları Ekiliyor Projesi’ne Doğrudan Faaliyet Desteği veriyor. Proje ile MAKÜ’ nün İstiklal Yerleşkesi’nin mevcut rüzgâr potansiyelini belirleyebilmek için saatlik, günlük, aylık ve yıllık; rüzgâr hızı, rüzgâr yönü, sıcaklık, nem ve basınç veriler elde edilerek fizibilite çalışması yapılıp bölgenin rüzgâr atlası oluşturulacak. BAKA’nın desteklediği araştırma ve fizibilite çalışması sonunda belirlenen noktalara rüzgâr türbinleri kurulup enerji, İstiklal Yerleşkesi’nin enerji tüketimi için kullanılacak.

Baka Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Uyguluyor

Baka, Antalya,Burdur ve Isparta’daki kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların stratejik gelişme alanlarında yapacakları araştırma, planlama ve fizibilite çalışmaları için Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) programı uyguluyor. ‘Bölgenin potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına yönelik araştırma, istatistikî veri, planlama, analiz ve raporlama çalışmaları’, ‘Tarım, denizcilik, mermercilik, alternatif turizm, yenilenebilir enerji, tıbbi ve hoş kokulu bitkiler, lojistik sektörlerine yönelik araştırma çalışmaları’ gibi faaliyet konuları bulunan 2013 DFD Programı’ndan MAKÜ Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ‘Kampusumuza Rüzgar Tohumları Ekiliyor’ proje destek almaya hak kazandı.

Makü Yerleşke Enerjisi Rüzgar Santralin’den Karşılanacak 

BAKA’nın desteklediği araştırma ve fizibilite çalışmasında, MAKÜ İstiklal Yerleşkesi’nin mevcut rüzgâr potansiyelini belirleyebilmek için fizibilite çalışmasında ‘saatlik, günlük, aylık ve yıllık; rüzgâr hızı, rüzgâr yönü, sıcaklık, nem ve basınç verileri’ elde edilecek. MAKÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Salman’ın başkanlığındaki ekibin sürdüreceği projede, bölgenin ‘Rüzgâr Atlası’ oluşturulması ve yerleşkede kurulması planlanan Rüzgâr Santrali için en uygun koordinatlar belirlenecek. Araştırma ve fizibilite çalışması sonunda belirlenen noktalara kurulacak rüzgâr türbinlerinden elde edilecek elektrik enerjisi, İstiklal Yerleşkesi’nin enerji tüketimi için kullanılacak. İstiklal Yerleşkesi’ndeki elektrik tüketim maliyetlerinde sağlanacak tasarrufla üniversite bütçesinden yerleşkenin alt ve üst yapısının güçlendirilmesi, Ar-Ge ve bilimsel ile sosyo-kültürel faaliyetler için bütçelerin artırılmasını sağlaması hedefleniyor.

BAKA’nın Doğrudan Faaliyet Destek programlarından Antalya, Burdur ve Isparta’daki valilikler, kaymakamlıklar, il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ile kamu kurumları kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu Çerçevesinde Kurulmuş Birlikler, İhracatçı Birlikleri yararlanabiliyor.

Kaynak: yerelgundem

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments