Turizm sektöründe arzın (iklim, bitki örtüsü, kültürel varlıklar, sosyal değerler) yanı sıra fiziki arzı, turizm yatırımlarının gerçekleştirilmesi sonucunda yaratılan çeşitli turizm tesisleri oluşturmaktadır. Turizm arzını oluşturan sektörler turizm yatırımcılarının türlerini belirlememize yardımcı olmaktadır. Seyahat ve turizm endüstrisi başlıca beş ana sektör ayrımına tabi tutulmaktadır. Bu ana sektörlerin her biri alt sektörlere ayrılmıştır Turizm gelişimi ve yeni gereksinmeler ortaya çıktıkça da yeni sektörler doğacaktır. Bu sektörlerin tanımı bize turizm türlerinin neler olduğunu da göstermektedir.
Turizm Sektörleri Ve Alt Sektörleri
KONAKLAMA SEKTÖRÜ CAZİBE SEKTÖRÜ ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ
Oteller Temalı Parklar Havayolları
Moteller Müzeler Deniz Yolları
Pansiyonlar Bahçeler Demiryolları
Apart Oteller Ulusal Parklar Karayolları
Tatil Köyleri Doğal Anıtlar
Marinalar Tarihi Anıtlar
Devre Mülk Tesisleri
Kamp Ve Karavanlar
SEYAHAT TİCARET SEKTÖRÜ DESTİNASYON DÜZENLEYİCİ SEKTÖRÜ
Tur Operatörleri Ulusal Turizm Büroları
Tur Satıcıları Bölgesel -Yerel Turizm Büroları
Perakande Seyahat Acentaları Yerel Turizm Danışma Büroları
Bu yatırımların birçoğunu finansmanını kamu üstlenmektedir. Mesela; Cazibe sektörü yatırımları ile Destinasyon Düzenleyici sektör yatırımları devlet tarafından gerçekleştirilmektedir. Genellikle konaklama, yiyecek-içerik, seyahat ticareti, ulaştırma işletmeciliği yatırımları, ise özel sektör tarafından yapılmaktadır.
Turizm Yatırımları Bir Başka Ayırıma Göre Üç Bölümde İncelenebilir
a-Alt Yapı Yatırımları
b-Üst Yapı Yatırımları
c-Destek Yatırımları
Alt Yapı Yatırımları Nedir?
Bir Turizm Konaklama işletmesinin getirimli olarak işletebilmesi, o bölgede her şeyden önce, alt yapı yatırımının eksiksiz olarak Gerçekleştirilmesine bağlıdır. Turizm tesisine kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşım yollarından en az biri veya bir kaçı ile kolaylıkla ulaşabilmesi, haberleşme olanaklarının çağdaş bir düzeyde sağlanabilmesi, su elektrik, kanalizasyon sıcak ve soğuk klima tesisatı gibi diğer alt yapı hizmetlerinin aksamaması turizm işletmeciliğinin başarı ile yürütülebilmesinin temel işlemlerini oluşturur. Alt yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi için gerekli devletin görevleri arasındadır. Bazı hallerde, alt yapı yatırımlarına özel sektörün finansal katkı verdiği de görülmektedir.
Üst Yapı Yatırımları
Turizmde üst yapı yatırımları denilince konaklama yatırımlarını düşünebiliriz. Konaklama yatırımları ise; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, devre mülk gibi yatırımlar oluşturmaktadır. Bu yatırımlar genelde özel sektör yatırımları olarak değerlendirilir. Ancak Fransa, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Türkiye gibi ülkelerde turizmin konaklama tesisine dönüştürmeye yönelik üst yapı yatırımlarının devlet tarafından yapıldığı görülmüştür. Türkiye’de devlet birinci beş yıllık kalkınma planı döneminden beşinci yıllık kalkınma planı dönemine kadar yirmi yıl süre ile öncü ve örnek tesisler yaratarak özel sektörü bu alana cezp edebilmek için turizm üst yapı yatırımlarında rol almıştır. Türkiye’de konaklama sektörü yatırımlarının sınıflandırılması, bazı biçimsel farklar bir yana bırakıldığı takdirde hemen hemen Fransa’daki sınıflandırma sisteminin esas yapısına benzerlik göstermektedir.
Destek Yatırımları
Turizmin gelişmesinde turizm yatırımlarına destek sağlayan yatırımlar iki grupta değerlendirilir. Turistin doğrudan temasta bulunacağı destek yatırımlar, dolaylı olarak yararlanacağı yatırımlar.
a–Doğrudan Temasta Bulunulan Destek Yatırımlar
Bunlar daha ziyade turistin konaklama süresinde vaktini iyi değerlendirmek için gideceği spor tesisleri ( sörf, kayak, tenis) bağımsız lokantalar ve gazinolar, hatıra eşyası ve el sanatı yapımlarını satan dükkânlar, turistin genel gereksinimlerini karşılamak için alışveriş yapabileceği malları satan mağazalar gibi tesislerdir. Bu tesisler, turistin gitmekten zevk alabileceği fiyat ve kalite kontrolleri sağlanarak turistin aldatılmayacağı rahatlıkla ve huzurla harcama yapabileceği türden olmalıdır.
b-Dolaylı Olarak Yaralanılan Desrek Tesisler
Bunlar genellikle turistlerin tüketeceği gıda maddelerini üreten tesislerdir. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde turist yoğunluğunun en yüksek olduğu dönemlerde çeşitli gıda maddeleri temininde güçlükler çekilmektedir. Bu nedenle gıda maddelerinin devamlı akışını temin için çeşitli üretici ve dağıtıcı tesislerin doğru yerlerde kurulması ve geliştirilmesi teşvik edilmektedir.
Turizm sektörü yatırımları, dolayısıyla turizm tesis ve işletmeleri diğer ekonomik işletmelerden farklı olarak belirli özellikler taşımaktadırlar. Yatırımcı kişi ve kuruluşlar ile proje geliştirici ve değerlendirici uzmanları sektörün ana özelliklerini yakından tanımaları, yatırım kararlarının alınmasında rasyonel davranılmış olmakla kalmayıp, en uygun kararlara erişmede temel öğeyi oluştururlar.
Bütün yazı hakları©oteldegerleme.com’a aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılaması yasaktır.