Aylar süren titiz bir çalışma sonucunda hazırlananı raporda İGD, Türkiye’de bulunan ve turizm yatırımcılarının yeni gözdesi olacak merkezlere dikkat çekti.
Rapor, Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen 2009 yılı sonrasına ait turizm yatırım teşvik belgelerinin bölgelere dağılımı incelendiğinde, Antalya ve Muğla’nın uzun yıllardır elinde tuttuğu otel pazarının Anadolu’ya kaymaya başladığını gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda illere ait turizm potansiyellerinin detaylı bir şekilde incelendiği raporda, yatırımcıların geleceğe ait planlarına ışık tutuyor.
İşte rapordan ayrıntılar…
Türkiye genelinde Antalya, İstanbul, İzmir ve Muğla illeri haricinde, yüksek turizm potansiyeline sahip ve önümüzdeki yıllarda bu potansiyeli arttırılacağı öngörülen 21 ile ait İGD tarafından yapılan araştırma sonucu 2 yıldızlı oteller için Türkiye geneli konaklama fiyatları 20 Euro ile 45 Euro arasındadır. 3 yıldızlı otel kategorisinde bu fiyat 25 €’dan başlayıp, 55 €’ya kadar çıkabilmektedir.
Önümüzdeki dönemde hizmete girecek turistik konaklama tesislerinin yarısından fazlasının Anadolu’nun iç bölgelerindeki illerde olduğu görülmektedir. Bu eğilimin artmasında ve gelişmesinde Anadolu illerindeki gelişen iş hacmi, hizmete giren havaalanları ile havayolu şirketlerinin artan seferlerinin de etkileri oldukça fazladır.
2010 yılı boyunca Hazine Müsteşarlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi Tebliğlerinin toplamına göre 2010 yılında toplam 317 adet belge alınmış olup, bu belgelerin 242 tanesi komple yeni yatırım içindir. Yapılacak olan bu turizm yatırımları sonucunda yaklaşık 18 bin kişi istihdam edilecek ve 104 bin yeni yatak kapasitesi oluşturulacaktır.
4 yıldızlı otellerde kişibaşı ortalama gecelik konaklama fiyatı en düşük 35 Euro iken, 100 Euro seviyelerine çıkabilmektedir. en düşük fiyata sahip il Afyon iken, yapılan yatırımlarla Türkiye’nin yeni Kış Turizm Merkezi haline gelen Erzurum’daki Palandöken bölgesi otellerine ait fiyat, 4 yıldızlı otellerde Muğla, Antalya, izmir ve İstanbul’dan sonra en yüksek fiyattır.
Sadece Kış Turizm Merkezi olmanın haricinde yeni turizm türlerinin de yatırımlarla güçlendirildiği Bursa’da, yükselen bu potansiyel otel satış fiyatlarına da yansımıştır. Bursa, 3 yıldızlı otellerde rakip illeri geride bırakarak 8 milyon Euro ‐ 18 milyon Euro satış fiyatı aralığıyla lider konumda yer almaktadır.
Aydın, 5 yıldızlı otellerin odabaşı satış değerlerinde Ankara’nın hemen arkadasında yer almaktadır. Didim ve Kuşadası’na gelen turist sayısı her geçen gün artmakta buna bağlı olarak bölge tesis yatırımı olarak yoğun talep almaktadır. 2 yıldızlı, ortalama 20‐50 odaya sahip otellerdeki satış fiyatı aralığı 500 binEuro ile 1 milyon 800 bin Euro arasında, 3 yıldızlı, ortalama 40‐80 odaya sahip otellerde ise 2 milyon Euro ile 8 mlyon Euro arasında değiştiği gözlenmektedir. Bölgede konaklamada daha çok tercih edilen 4 ve 5 yıldızlı oteller için Aydın’nın sahip olduğu satış fiyat aralığının 10 milyon Euro ile 35 milyon Euro arasında gerçekleştiği görülmüş olup, fiyatlar otellerin oda sayısı ve sahip oldukları özelliklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
İGD‐İstanbul Değerleme, SPK ve BDDK’nın gayrimenkul değerlemesi alanında yetki verdiği bir gayrimenkul değerleme ve danışmanlık şirketidir. Bu yetkiler ışığında turizm yatırımcılarına hazırladığı raporlarla sektöre büyük fayda sağlamaktadır. Şimdiye kadar Türkiye’nin birçok bölgesinde otel değerleme, otel durum tespiti ve fizibilite konularında raporlar hazırlamış olup, ayrıca periyodik olarak yayınladığı turizm piyasası raporlarıyla sektörün nabzını tutmaktadır.