İzmir’e gelen ziyaretçiler ağırlıklı gemi ile geliyor
30 ilçe, 91 belediye ve 621 köyden oluşan İzmir’i ilçe ilçe ve turistik ürünleri bazında ele alan raporda İzmir’in turizm rakamlarına da yer veriliyor.
Raporda İzmir’deki tarım sektörü yüzde 28,54’lik bir orana sahipken, turizm alt sektörünün yer aldığı hizmetler sektörü için 2004 yılındaki oran il geneli için yüzde 45,4 oranına sahip. Rapora göre İzmir’e gelen ziyaretçilerin yüzde 65’i havayolu ile kente girerken, yüzde 35’i denizyolu ile İzmir’e giriş yapıyor.
Yat limanları dikkat çekiyor
İzmir’de deniz-güneş-kum, kültür, inanç, kongre, kış, termal, doğa, kamp, karavan ve spor turizmi yapılabiliyor. Selçuk, Pamucak, Gümüldür ve Özdere plajları, batıda Urla-Çeşmealtı, Özbek, Gülbahçe, Çeşme-Ilıca, Altınkum ve Alaçatı ile kuzeyde Dikili, Çandarlı ve Foça, Yeni Foça’a deniz güneş-kum turizmi hem de kültür turizmi yapılabiliyor. Koyları nedeniyle birçok yat limanına sahip İzmir’de, Çeşme Yat Limanı, Çeşme Altınyunus Yat Limanı, Alaçatı İskelesi, Urla İskelesi, Özbek Barınağı, Seferihisar Sığacık Yat Yanaşma Yeri yatlara hizmet veren önemli tesisler olarak öne çıkıyor. Raporda, Çeşme ve Sığacık yat limanları 2010 yılında hizmete girecekken, Karaburun, Çeşme-Şifne ve Yenifoça Yat Limanları ise ihaleye açıldığı belirtildi.
Konaklamada 5 yıldızlı oteller önde
Termal turizm olanaklarıyla öne çıkan İzmir’de, 2006 yılından 2010 yılına toplam gelen turist sayısı yüzde 48’lik bir artış gösterirken, bu turistlerden denizyolunu tercih edenler 5 yıl içinde yüzde 73 oranında arttı. Havayolu’nu tercih edenlerdeki artış oranı ise yüzde 38’de kaldı.
İzmir’de konaklayan yabancı ziyaretçiler ilk olarak yüzde 43’ü ile 5 yıldızlı otellerde kalırken ikinci olarak 4 yıldızlı otellerde konaklamayı tercih ettiler.