Otel Yatırımcısı Hedef Pazarını Nasıl Seçmeli ?

0
1150

Otel yatırımcısının hedef pazar seçimi, pazar bölümlemesi yapıldıktan sonra, değerlendirilmeleri için öncelikle bölümleri büyüklüğü ve büyüme olasılıkları bölümün yapısal çekiciliği ve firmanın hedef ve kaynakları ile uyuma bakılmalıdır. Buna ek otel yatırımcısı olarak, bölümlerin  karlılığı dikkate alınması gerekir  ve kar zarara nasıl katkıda bulunduklarını tespit etmeliyiz.

Otel Yatırımcısı Strateji Belirlemeli 

Pazar bölümleri oluşturulduktan sonra, otel yöneticileri hizmet etmek istedikleri pazar bölümü veya bölümlerini seçmeliler. Pazarlama anlayışı dikkate alındığında, ilk olarak hedef pazarların belirlenmesi ve sonra bu hedef pazarların ihtiyaç ve isteklerine göre pazarlama karmalarının geliştirilmesi gerekir. Özellikle Türkiye’de, nasıl olsa satarım, yeter ki satmasını bileyim gibi bir düşünce ile önce otel işletmesin ilerin inşa edildiği ve sonra işletme için müşteriler ve müşteriler arandığına sıkça rastlanmaktadır.Böyle bir durum ise, hizmeler istediği ve ayrıca söz konusu bu hizmet edilenlerin ihtiyaç ve isteklerinin tam olarak karşılanamaması ve çeşitli sorunlara neden olabilmektedir.Bu nedenle, otel yatırımcısı seçilen hedef pazarların nerede, nasıl bir mimari proje ile bir otel tesisi ve ne gibi hizmet istediği ve ayrıca söz konusu bu hizmetlerin fiyatı, dağıtımı ve tutundurulmasının nasıl olması gerektiği gibi basit görünen, ancak yanıtlaması oldukça zor olan soruların yanıtlanması gerekir.

Otel İşletmeciliği kitabında , Meryem Akoğlan Kozak’ın verdiği biliglere göre ; Otel yöneticileri, birbirinden farklı özellikleri olan müşterilerin ortak özellikleri en fazla olacak şekilde çeşitli bölümlere ayırdıktan sonra, kaynakları, amaçları ve hedefleri ile uyumlu olacak şekilde, bu bölümlerden birini veya birkaçını hedef pazar ya da pazarlar olarak belirlemelidir. Bu aşamada, otel yatırımcısı iki farklı strateji izler. Bunlar; tek bölüm stratejisi, çok bölüm Stratejisi ve tüm pazar stratejisidir.

Stratejilerin Hedef Pazardaki Önemi 

Tek bölüm stratejisinde, tespit edilen pazar bölümlerinden sadece bir tanesi seçilir ve otel işletmesinin kaynakları, bölümde yer alan müşterilerin gereksinme ve isteklerini giderebilmek için kullanılır. Bu strateji, daha çok küçük pazar bölümlerine hitap etmeye çalışan işletmeler tarafından uygulanır. Mesela, Swiss Otel zinciri, lüks arayan müşterileri kendisine hedef pazar olarak seçer. Bu stratejiye, yoğunlaşma stratejisi adı da verilir. Böyle bir strateji, otel işletmesine çok güçlü bir pazar konumu yaratabilir, fakat rakiplerin artması ya da pazarın kötüleşebilme olasılığı nedeniyle fazla riskli bir uygulamadır.

Otel işletmeciliği alanında sık rastlanılan diğer bir strateji ise, çok bölüm stratejisidir. Bu stratejide de mesela, tatilciler, iş adamları ya da toplantı amaçlı müşteriler için farklı pazarlama karmaları geliştirilir. Bu strateji, daha önce örnekleri verilen marka farklılaştırma amacıyla da kullanılmaktadır. Ayrıca, otel içinde otel örnekleri de bu kapsamda değerlendirilebilir. Mesela, Sheraton Otelleri içindeki Sheraton Towers, Hilton Otellerindeki Bussiness Floors gibi.

Şunu görebiliyoruz ki, Otel yatırımcısı için tüm pazar stratejileri, müşterilerin gereksinme ve istekleri arasında farklılık olmadığı ya da büyük ölçüde birbirine benzediği varsayımına dayanmaktadır. Bu stratejilere göre, otel işletmeleri tüm olası müşterilerin gereksinme ve isteklerini karşılamaya çalışır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments