Benzin İstasyonu Gelir Hesabı

21
59169

Bir benzin istasyonu yatırımı  uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Benzin istasyonu gelir hesabı da oldukça karmaşık bir hesap denilebilir. Biz bunu sizlere anlatmak için epey sadeleştireceğiz. Akaryakıt istasyonu açarken veya bayilik verirken, saha teşkilatı tarafından bir İstasyon açma teklif formu hazırlanır.

Bununla beraber Akaryakıt İstasyonu işletmesi de ayrı bir meşaket gerektirir. Akaryakıt istasyonu işletmesinin karlı mı yoksa karsız mı olduğu sürekli tartışılmaktadır. Akaryakıt istasyonunda ki yaklaşık karın ne olduğu ve benzin istasyonu gelir hesabı hususunda bilgi vermek istiyoruz. Aşağıdaki tabloda istasyon sahibinin veya kendi mülkü olması durumundaki çalışması yapılmıştır.

Benzin istasyonu Gelir Hesabı Tablosu

Örnek olarak ele aldığımız benzin istasyonu, günlük

  • 4000 litre benzin
  • 8000 litre mazot/dizel
  • 12000 litre LPG
  • 1500 Lira market satışı

yapıyor olsun. Bu durumda günlük akaryakıt satış fiyatlarını, güncel kar marjlarına göre benzin istasyonu gelir hesabıı nasıl oluşuyor inceleyelim:

benzin istasyonu gelir hesabı

Birinci sırada, litre fiyatı 4,48 TL olan benzin yer alıyor. Günlük 4.000 litre satarak, %4 net kar ile yıllık 261.632 TL gelir getiriyor.

İkinci sırada, litre fiyatı 3,82 TL olan dizel yer alıyor. Günlük 8.000 litre satarak, %4 net kar ile yıllık 446.176 TL gelir getiriyor.

Üçüncü sırada, litre fiyatı 2,20 TL olan LPG yer alıyor. Günlük 12.000 litre satarak, %6 net kar ile yıllık 578.160 TL gelir getiriyor.

Dördüncü sırada market gelirleri yer alıyor. Günlük 1.500 TL’lik ürün satarak, %15 net kar ile yıllık 82. TL gelir getiriyor.

Toplamda benzin istasyonunun bir yıllık net karı 1.368.093 TL

Bulunduğu yere, ruhsat bedellerine, rekabet koşullarına veya konuma ve de bölgeye göre değişebilmek koşuluyla bir kapitalizasyon oranı tespit edilmektedir. Bu orana göre de akaryakıt istasyonunun ‘gelir yöntemine göre değeri’ önerilmektedir.

Bu yöntem dışında, emsal yöntemi, maliyet yöntemi ve litre başı değer gibi başka yöntemler ile değer tespit edilebilir.

Değerleme hangi amaçla yapılıyorsa (teminata yönelik değerleme, adil piyasa değeri veya likidasyon değeri gibi birçok değer tanımı ve yaklaşımı bulunmaktadır) o şekilde yöntemlerin ağırlıkları belirlenebilir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

21 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ahmet

hesaplamayı ayrıntılı olarak yapabiirmisiniz aylık mı yıllak kar mı

evrim özbal

Merhaba,

Örnek tabloyu göremiyorum. Neden olabilir acaba?

bünyamin arslan

celal bey verdiğiniz bilgiler aydınlatıcı oldu ben de istasyon kiralamak istiyorum görüşmeler esnasında danışmanlık hizmeti istiyorum sizden saygılar

kubilay akgün

celel bey benzin istasyonunun kar/zrar ve mliyet tablosunu gönderebilirmisiniz birde istasyonların vermiş olduğu ıntıfa ve kar paylarından tablolara bakarak nasıl değerlendirebiliriz
benzin istasyonumuz var 6000 lt ortlama satışı var bunu satmak istiyoruz ilgilenirmisiniz

Burak

Merhabalar ben istasyon kiralamak istiyorum günlük 6 bin lt satış olduğunu öne görüyorlar benim bunlar net kârım ne olabilir bilgi verirmisiniz ?

Beratbagi

Merhaba bayilik açma ortalama maliyet ne kadar olur bılgı verirmisiniz ?

Halil gündüz

Celal bey merhaba benZinlik kiralamak istiyorum görüştüğüm bir benzinlik var ama prosedürler ve kar oranı hesabı biraz karişik birde kiralamada hangi prosedürleri takip etmemiz lazım ki ilerde sıkıntı yaşamayalim bu konuda bana yardimci olursanız sevinirim kolay gelsin

dincer

iyi gunler celal bey ben akaryakıt istosyon acmak ıstıyorum hesap kıtap ogrenmek ıstıyorum bana yardımcı olurmusunuz

Onur kahya

Bide gider hesabı ve özellikle vergi gideri paylaşırasanız sevinirim

Ersin

celal bey bir benzin istasyonu iyi bir kar bırakması için nekadar Litre benzin dizel günlük satış yapması lazım… kira bedeli 10.000tl ise?

gökhan atmaca

merhaba bir akaryakıt istasyonu gunluk kac litre satış yapması lazim

Ali muhammad

Merhaba
Bir benzinlk almak istyorz ankarda
Karlı mi değil midir bugünlerde
Ortalma 20 milyonlk bir yatırmlk

Fatih peker

Konumuz bir akaryakıt istasyonu aylık ne kadar kazanır.
Önce kendimden bahsedeyim50 yıllık petrolcü bir aileden geliyorum farklı yerlerde aktif benzinlikler çalıştırıyoruz , her istasyonun satışı konum olarak ve işletmeci olarak farklılık gösterir bir istasyonun günlük satışı diye bişey olmaz yaz başkadır kış başkadır ama söyle söyleyim; bir istasyonun çalışmasını sürdürebilmesi ve yaptığı yatırımı karşılıya bilmesi için yıllık minimum 800 bin litre gibi bir rakam satar ve bu rakammı benzinliklerin yüzde 90ı satar, geriye kalan yüzde10 konum olarak ya yanlış seçilmiştir(yan yolda kalmış, rampada inşa edilmiş, köy ve beldelerde yapılmış, bir ilçede nufusa göre çok fazla istasyon yapılmış gibi) yada işletmeci sermaye sıkıntısı gibi sıkıntılar çekiyordur. Büyükşehirlerde yada konum olarak çok iyi yerlerde olan istasyonlar günlük 20 bin ile 30 bin litre arası yakıt satar buda yıllık 7milyon litre ile 10 milyon litre arası yakıt satmak demektir.Kazanca gelecek olursak:
800bin litre satan istasyon dedik;
Günlük 2.191 litre yapar alış ve satışta litrede 98 krş gibi bir rakam kalır(2020 nisan ayı rakamıdır değişkenlik gösterebilir) eğer dağıtıcı bayiden yatırım almamışsanız( pompa tesisat, bina ve market dekorasyon veya 5yıl çalışma karşılığında teminatlı para gibi) yüzde 10 gibi bir kar majınızdan dağıtıcı bayiyle anlaşırsanız litre başı 89krş gibi bir rakam size kalır buda demektir 2.191×0.89krş=1.950tl aylık58.500tl gibi bir rakam kazanırsınız tabi bunun birde masrafları var bu tarz bir istasyon 3işçiyle çalışır elektrik, nakliye, muhasebe, ssk, vergi, sigorta, ısınma, otomasyon, kira v.b. Giderler aylık20bin ila 25bin arası gider size aylık30.000 ila 35.000 arası bir rakam kalır. (minimun bir benzinlikten bahsediyoruz satış arttıkça masrafınızda kazancınızda artar) yer ve konum çok önemlidir kiralama yaparken verdiğiniz hava parası ve kira bedeli aylık kazancınız için çok önemlidir.