Akaryakıtta Büyüklere Kafa Tutan Markalar

0
524

13 bin bayinin bulunduğu akaryakıt sektörü tarihi rekabete tanıklık ediyor. Bayi sözleşmelerinin 20 yıldan 5 yıla indirilmesini öngören intifa hakkı uygulaması akaryakıtta transferlere büyük bir hız kazandırdı.

Dinçer Gökçe”nin haberi

Yaklaşık 13 bin bayinin bulunduğu akaryakıt sektörü tarihi bir rekabete tanıklık ediyor. Bayi sözleşmelerinin 20 yıldan 5 yıla indirilmesini öngören intifa hakkı uygulaması akaryakıt sektöründe yılın başından itibaren artan transferler büyük bir hız kazandı.

Büyük oyuncuların mevcut yapılarını korumak ve yeni güçlü noktalara ulaşmak için uğraştığı sektörde yeni dönemin yarattığı fırsatlar ‘B ligi’ olarak tanımlanan yerel markaları da atağa geçirdi.

Özellikle Anadolu’da belli sınırlar içinde bayileri olan markalar, rotalarını büyük şehirlere kırdı. Mersin merkezli Balpet ve Starpet, Cizreli Kadoil, İzmirli Teco ve Ankara merkezli Termopet Türkiye genelinde bayi ağı kurmak için köşe bucak fırsat kolluyor.

Kimi yeni istasyon satın alıyor, kimi varolan istasyonları kendi markasına bağlıyor. Tanıtım aktiviteleri ile de dikkat çekmeye başlayan yerel markalar özellikle ucuz mazot ve yüksek iskonto ile sektörün dev oyuncularına ait bayileri bile kendi safına çekmeye başladı.

Sektörde 12 bin 731 bayi var

Rekabet Kurulu, 12 Mart 2009’da akaryakıt sözleşmelerinin 5 yılla sınırlandırılmasına karar verdi. Karara “2005’ten önce uzun sözleşme yapılmışsa bile sözleşme 18 Eylül 2010’da sona erer” hükmünü ekleyen Rekabet Kurulu’nun kararına göre 18 Eylül 2010 tarihine kadar sözleşmelerin yenilenmesi gerekiyor.

Akaryakıt sektöründe 53 şirketin 12 bin 731 bayisi bulunuyor. Sektörde en az 7 bin bayinin sözleşme yenileyeceği tahmin ediliyor. Sözleşme yenileme ile ilgili ilk önemli adımlar akaryakıt piyasasının büyük oyuncuları cephesinde yaşandı.

Geçtiğimiz aylarda Shell, iki önemli lokasyonda bulunan BP’ye bağlı iki bayiyi transer etti. Shell’in ilk transferi İstanbul Maslak’taki Mas Petrol olurken, ikinci transferi İzmir Çiğli’deki Çüngüşlü Petrol bayisi oldu.

Küçükler cazip tekliflerde bulunuyor

Bayi sözleşmelerinin yüzde 70’inin yenilenecek olmasından doğan fırsatları yakalam için yerel markalar Türkiye yollarında mekik dokuyor. Agresif bir büyüme hedefi ile yola çıkan markalar bayilerle sıkı pazarlık halinde.

İstasyon satışlarına 15 yıldır aracılık eden firmalardan biri olan benzinlikler.com’un kurucusu Kemal Güven, Anadolu’dan gelen firmaların özellikle İstanbul’un gecekondu bölgelerinde yer baktıklarını söyledi.

İstanbul’a yerleşmek isteyen firmaların cazip teliflerle bayilerin kapısını çaldığını açıklayan Güven, “Kimi ucuz mazot, kimi ise ucuz LPG teklifinde bulunuyor.

Öte yandan para teklifleri konusunda da çok cömertler. Örneğin firma bayiye diyor ki: ‘Eğer büyük firma sana 10 lira veriyorsa ben 15 lira veriyorum.’ Bu teklifler özellikle gecekondu bölgelerinde yoğunlaşmış durumda” dedi.

İstasyon satışlarına aracılık eden bir başka firma olan Aplas Danışmanlık’ın sahibi Mehmet Çeliker ise önümüzdeki dönemde bugüne kadar çok fazla tanınmayan markaların da sektörde söz sahibi olacağını söyledi.

“Yerel markaların büyük bir kısmı genel müdürlüklerini İstanbul’a taşımaya başladık” diyen Çeliker, “Yerel markalar tüketicinin ucuz fiyata olan yaklaşımını göz önünde bulundurarak ona göre strateji belirliyor.

Ucuz mal ve yüksek iskonto vaad ediyor. Büyük markalar ortalama yüzde 7’lik bir iskonto verirken bu firmalar yüzde 10-11’lik iskonto teklifinde bulunuyor” dedi.

Çeliker kamu şirketi olan TPIC’in de İstanbul’da bayi arayışına girdiğini söyledi.

Paraları varsa girebilirler

“Bayilik sözleşmelerinin 5 yıl ile sınırlandırılması kararı sonrası sektörde el değiştiren birçok bayi olacaktır” diyen BP İletişim Müdürü Murat LeCompte, “Anadolu’da konuşlanmış firmaların ekonomik güçleri elveriyorsa yeni bayi transferleri yapabilecek.

Ancak büyük firmalardan bayi transferleri yapabilirler mi emin değilim” dedi. LeCompte, yeni bayi transferi yapmak isteyen firmaların kar marjlarını düşük tuttuğuna işaret etti.

Ürün kalitesinin de maliyet konusunda önemli olduğunu söyleyen LeCompte, çevreye önem veren firmaların ek bir takım maliyetlere katlandığını, ancak küçük firmalar için bunun gündeme gelemeyebileceğini söyledi.

BÜYÜKLERE KAFA TUTAN MARKALAR

STARPET

Önce büyükşehirlerinetrafını kuşattı

Mardinli Okalin Ailesi’nin 5 yıl önce kurduğu Starpet, 401 bayiye ulaşmış durumda. Firmanın hedefi yıl sonuna kadar 500 bayiye ulaşmak.

Akaryakıt işinin baba mesleği olduğunu belirten Starpet Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, ilk istasyon bayiliğini 1990’lı yılların başında aldıklarını, 2002’de ise Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım Pazarlama A.Ş.’yi kurduklarını anlatıyor. Şirket olarak her yıl yüzde 20-25 büyüdüklerini belirten Okalin, geçtiğimiz yıl 290 milyon TL ciro elde ettiklerini söyledi.

2010 yılında yüzde 30 büyüme hedeflediklerini anlatan Okalin, şöyle devam etti:

“Yıl sonuna kadar bayi sayımızı 500’e çıkarmayı planlıyoruz. Son dönemde Trakya’da 9-10 bayi elde ettik. Bir yeri fethetmeden önce, önce çevresi kuşatılır.

Biz de İstanbul, Ankara, İzmir’e girebilmek için önce çevrede güçlendik. Bundan sonra yeni bayilerimiz ağırlıklı olarak Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde olacak.

Ne pahasına olursa olsun İstanbul’a gireceğiz. Bunun için de bazı istasyonlarla sıkı pazarlık içindeyiz.”

TERMOPET

Yıl sonuna kadar 500 istasyon açacak

1996 yılında Cemil Direkçi tarafından temeli atılan Termopet, petrol piyasası yasasının devreye girmesiyle faaliyetlerine dağıtıcı olarak devam etmek amacıyla Ocak 2005’te dağıtıcı lisansını aldı.

Büyük bir bölümü, Orta Anadolu, Karadeniz ve Marmara’da olmak üzere 415 bayisi bulunan Termopet’in bu yıl sonu hedefi 500 istasyona ulaşmak.

Termopet’in ağırlıklı olarak kırsal kesimdeki tüketicilere hitap ettiğini söyleyen Termopet Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Gökçe Özyar, intifa sürelerinin 18 Eylül’de dolacak olması ile birlikte akaryakıt piyasasında oyunun yeniden kurulacağına işaret etti.

Sektörde yoğun bir roulette online casino rekabetin olduğuna işaret eden Özyar, “Sektörde yoğun bir rekabet söz konusu. Herkes pastadan pay kapmak istiyor.

Biz Termopet olarak değerlerimizi koruyarak büyümemizi sürdürmeyi her zaman ön planda tutuyoruz. Özellikle 18 Eylül sonrası oluşacak şartlara göre şehir merkezlerine doğru genişlememiz söz konusu olabilir” dedi.

KADOİL

2010 için 400 bayi hedefi koydu

Kömür ticareti ve kömür ocağı işletmeciliği yapan Cemal Kadoğlu’nun 1977’te temelini attığı Kadoğlu Grubu bağlı Kadoğlu Petrolcülük de son 4 yıldan bu yana Kadoil markası ile sektörde faaliyet yürütüyor.

Şirketin hali hazırda faaliyette olan 242 istasyonun ağırlıklı kısmı Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu’da bulunuyor. İstanbul’da iki olan bayi sayısını artırmayı planlayan Kadooğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, 257 olan bayi sayılarını bu yılın sonunda 400’e çıkaracaklarını açıkladı.

2009 cirosu 320 milyon TL olan Kadoil’in 2009’da en büyük 15 dağıtıcı firma arasında olduğunu, 2010’da ise ilk 10 firma arasına girmeyi hedeflediklerin söyleyen Kadooğlu, şöyle devam etti:

“İntifa sözleşmelerinin yenilenecek olması büyük fırsatlar doğurdu. Türkiye’nin 50 ilinde faaliyetteyiz. Bu yıl şehir merkezlerine yönelik atağa geçeceğiz.

El sıkışma noktasında olduğumuz çok sayıda bayi var. Bunlar arasında büyük firmaların bayileri de bulunuyor.”

TECO

Kanatlı aslanın Türkiye geneline açılacak

Bundan 25 yıl kadar önce madeni yağ ticareti ile işe başlayan İzmirli Yalçınkaya Ailesi de Teco (Turkish Energy Company) markası ile 2005’ten bu yana akaryakıt dağıtımı yapıyor.

Logo olarak mitolojik bir öğe olan kanatlı aslanı kullanan Teco’nun büyük bir kısmı Ege Bölgesi’nde olmak üzere 255 bayisi bulunuyor.

Teco Genel Koordinatörü Taylan Bora, hedeflerini Türkiye genelinde büyüme olarak açıklıyor. Kırsaldan şehire doğru hızlı bir yapılanma izlediklerini söyleyen, Taylan Bora, şu açıklamayı yaptı:

“Köyden kente kentten büyükşehire ilkesi ile hareket ediyoruz. Yeni bayi arayışı ile ilgili yoğun bir mesai içindeyiz. Sürekli yollardayız.”

FULLPET

Arbel Fullpet ile 100 istasyona ulaşacak

Arbel Grubu da Fullpet markasıyla akaryakıt sektöründe yerini aldı. Grubun hedefi üç yıl içinde 100 istasyona ulaşmak. Akaryakıt sektöründe yeniden yapılanma sürecini fırsata çevirmek isteyen Arslan ailesi, satılık ya da logosunu değiştirme planları yapan akaryakıt istasyonlarını yakın takibe almış durumda.

İstasyonlarla görüşme trafiğinin son hızla devam ettiğini söyleyen Arbel Grubu Ceo’su Hüseyin Arslan, “Hedefimiz temmuz ayında bu görüşmelerimizin daha görünür hale gelmesi.

Akaryakıt sektöründe yaşanan değişim nedeniyle bu sektöre yöneldik. Ağırlıklı olarak Marmara, Ege ve İç Anadolu’daya yöneldik. 3-4 yıl içinde 100 adet istasyona ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Kimin kaç bayisi var

PO: 2808

Opet: 805

Shell: 1201

Akpet: 851

BP: 622

Sunpet: 533

Total: 507

Balpet: 482

Alpet: 427

Termopet: 415

Starpet: 401

Moil: 383

Kadoil: 257

Teco: 246

Petline: 218

Bestoil: 195

Soil: 187

Lukoil: 178

Petroturk:172

Gulf: 97

Kaynak: EPDK

Referans

Site Kaynağı: http://www.netteyim.net

zp8497586rq